kuchnia

Barszcz czerwony z uszkami – poznaj sprawdzone przepisy

Barszcz czerwony z uszkami to jeden z najpopularniejszych świątecznych kulinarnych duetów. Jak zachwycić podniebienia gości? Oto porada:

 

Jak przyrządzić barszcz z uszkami?

 

  • Składniki potrzebne do ugotowania barszczu: włoszczyzna na wywar (seler, pietruszka, marchew, cebula), 2 kg buraków obranych i pokrojonych w plasterki, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–10 ziarenek ziela angielskiego, 4 goździki, garść suszonych grzybów (najlepiej borowików), 1 łyżeczka suszonego majeranku, sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
  • Sposób przygotowania: Do dużego garnka włóż warzywa – włoszczyznę i buraki. Zalej wodą tak, aby przykrywała warzywa. Dodaj suszone grzyby, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i majeranek. Doprowadź wywar do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 1,5 h, aż warzywa będą miękkie, a zupa nabierze głębokiego, ciemnoczerwonego koloru. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Uwaga – barszcz najlepiej zostawić na noc, żeby smaki się przegryzły. Na kolejny dzień odcedź.
  • Składniki potrzebne do przygotowania uszek: szklanka mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej, ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody, szczypta soli, 50 g suszonych borowików, 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
  • Sposób przygotowania: Mąkę przesiej na blat, osól. Powoli wlewając wodę, zagniataj ciasto – powinno być miękkie i sprężyste, nieklejące się do rąk. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min, żeby odpoczęło. Suszone borowiki zalej wodą, gotuj kilkanaście minut do miękkości. Cebulkę podsmaż na maśle klarowanym. Ugotowane grzyby i cebulę miksuj w malakserze, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowuj na oprószonym mąką blacie na możliwie cienki placek. Ostrym nożem pokrój ciasto na kwadraty. Na środek każdego kwadracika nakładaj łyżeczkę farszu. Dokładnie sklejaj brzegi – tak, aby powstał trójkąt. Następnie formułuj palcami uszko, sklejając dłuższe boki trójkąta. Zrobione odłóż na podsypany mąką talerz lub kuchenny blat. Gotowe uszka wrzuć do dużej ilości gotującej się, osolonej wody. Gotuj do miękkości, przez około przez około 2–3 minuty.

Smacznego!!!

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz w grudniowym numerze Mody na Zdrowie.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz