Jak przyrządzić zupę krem

Brak pomysłu na obiad? Przygotuj zupę krem!

Szukasz pomysłu na zdrowy, pyszny obiad? Oto nasza propozycja – zupa typu krem! Wykorzystaj cebulę, którą na pewno masz w domu. Oto porada:

 

Jak przyrządzić zupę krem?

 

  • Oto składniki: 5–6 dużych cebul pokrojonych w pióra, 1–1,5 l wywaru warzywnego, 3 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 5 ziemniaków obranych, grubo pokrojonych, gałka muszkatołowa, do smaku sól i świeżo mielony pieprz. Do podania: garść pieczarek drobniutko pokrojonych, 1 łyżeczka masła, czerwony pieprz utłuczony w moździerzu, grzanki z chleba żytniego.
  • Przygotowanie: w dużym garnku rozpuszczamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę. Dusimy na małym ogniu przez ok. 45–50 min (nawet do godziny), od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna być miękka, skarmelizowana, o złocistym kolorze. Dodajemy tymianek i ziemniaki, zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, blendujemy na gładki krem. Drobno posiekane pieczarki podsmażamy na złoto na odrobinie masła, delikatnie solimy. Zupę podajemy gorącą, z grzankami z żytniego chleba (pokrojony chleb podsmażony na suchej patelni), pieczarkami i czerwonym pieprzem.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz