Co warto wiedzieć o słodzikach

Cała prawda o… słodzikach! Co musisz wiedzieć? Sprawdź!

Słodziki mają i zalety, i wady. Pomagają, ale i przeszkadzają w procesie odchudzania. Jak? Dlaczego nie można z nimi przesadzać? Oto porada:

Co warto wiedzieć o słodzikach

Co warto wiedzieć o słodzikach?

 

  • Syntetyczne substancje słodzące, czyli słodziki, mają niską wartość kaloryczną, a jednocześnie są o wiele słodsze od tradycyjnego cukru. Środki słodzące nie przyczyniają się też do powstawania próchnicy zębów, a ich stosowanie pozwala nie eliminować całkowicie smaku słodkiego z diety. Warto wybierać naturalne substancje słodzące typu ksylitol, stewia, erytrytol, które mają pochodzenie roślinne.
  • Niska kaloryczność słodzika jest tyleż zaletą, co wadą. Nie odzwyczaja bowiem od słodkiego smaku, ucząc, że można słodzić bezkarnie, bez konsekwencji przyrostu wagi.

 

Więcej o diecie i zdrowym odżywianiu przeczytasz w nowym numerze „Mody na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl .

Udostępnij

Autor Porady

Magdalena Makarowska
Magdalena Makarowska
Biotechnolog, dietetyk, pasjonatka kuchni roślinnej

Autorka poradników o zdrowym odżywianiu z serii „ Jedz pysznie , chudnij cudnie", właścicielka gabinetu Centrum Natura w Łodzi. Pasjonatka diet roślinnym , organizatorka warsztatów nt. zdrowego żywienia dla dorosłych i dzieci.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz