witamina K

Dieta bogata w witaminę K – radzimy, po jakie produkty powinnaś sięgnąć!

Witamina K jest odpowiedzialna nie tylko za krzepliwość krwi. Hamuje również aktywność komórek, które prowadzą do ubytku kości. Jednocześnie spowalniają umieranie komórek, które odpowiadają za budowanie mości. Badania dowodzą, że zażywanie witaminy K2 przez trzy lata wzmacnia wytrzymałość kości u kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Witamina K wpływa korzystnie także na układ krążenia. Warto więc dbać o jej dobry poziom w organizmie. Jak? Oto porada?

 

W jakich produktach można znaleźć witaminę K?

 

  • Naturalnym źródłem witaminy K1 są: szpinak, brokuły, sałata, jarmuż, rzeżucha, brukselka i kapusta.
  • Witamina K2 powstaje głównie w wyniku fermentacji z udziałem bakterii. Znajdziemy ją więc w: serach, jogurtach, kefirach, kiszonej kapuście. Jest również produkowana w jelitach.

 

Więcej informacji o witaminie K znajdziesz w grudniowym numerze Mody na Zdrowie. Zapytaj w swojej aptece!

Udostępnij

Autor Porady

Inga Kazana
Inga Kazana

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz