grzyby

Grzyby to nie tylko smak – poznaj ich wartości odżywcze!

Uważasz, że grzyby tylko dobrze smakują? Smak to nie wszystko! Te dary lasu są przede wszystkim bogate w wiele składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść? Oto porada:

 

Dlaczego warto jeść grzyby?

 

  • W grzybach znajduje się dużo witamin z grupy B. Niektóre gatunki (na przykład rydze i pomarańczowe kurki) są bogate w karoten.
  • W zależności od miejsca, w którym rosną, grzyby mogą być bogate w mniejsze lub większe dawki: minerałów, żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu, cynku, jodu, fluoru.
  • Najwięcej białka zawierają prawdziwki, pieczarki i purchawki. Co ciekawe, suszone borowiki zawierają więcej białka niż wołowina, jednak nie jest ono tak przyswajalne i pełnowartościowe jak to mięsne.
  • Niektóre gatunki – boczniak, twardziak, shiitake, hiratake – obniżają poziom cholesterolu, bada się je również pod kątem właściwości antynowotworowych.

 

Prawdy i mity o grzybach? Znajdziesz je w najnowszym numerze „Mody na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl .

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz