wątroba

Jak i co jeść, by wątroba nie bolała? Oto porada nie tylko na Święta!

Święta to ciężki (dosłownie) i trudny czas dla wątroby – nadmiar jedzenia, czasem spora ilość alkoholu. Kilkudniowa rozpusta przy stole ma swoje konsekwencje: uczucie ciężkości, zmęczenie, nudności. Oto porada:

 

Jak i co jeść, by wątroba nie bolała?

 

  • Regularnie spożywaj 4-6 niewielkich objętościowo posiłków co 3-4 godziny.
  • Jedz powoli i spokojnie.
  • Spożywaj świeże produkty z jak najmniejszą ilością konserwantów.
  • Ogranicz spożywanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, węglowodanów prostych, na przykład słodyczy oraz produktów wzdymających.
  • Pamiętaj o przyjmowaniu w pokarmach odpowiedniej ilości białka.
  • Wyklucz z diety alkohol, mocną kawę i herbatę.
  • Pij ok. 2 litry płynów dziennie.
  • Wystrzegaj się produktów smażonych – zastąp je grillowanymi.
  • Warzywa powinny być gotowane – rozdrobnione lub przetarte.
  • Owoce spożywaj w postaci soków lub przecierów bez skórek i pestek.
  • Potrawy jedz od razu po przyrządzeniu.

 

Więcej o królowej wątrobie przeczytasz w nowym numerze Mody na Zdrowie.

Udostępnij

Autor Porady

Magdalena Siuba-Strzelińska
Magdalena Siuba-Strzelińska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz