Jak odczytywać etykiety na żywności

Jak odczytywać tajemnicze skróty na etykietach? Oto słownik!

Próżno szukać na sklepowych półkach produktów bez E-dodatków w składzie. Bez dodatków do żywności z grupy konserwantów nie moglibyśmy rozkoszować się smakiem bananów, kiwi czy pomarańczy. Jak odczytywać etykiety na żywności? Co oznaczają poszczególne nazwy z przedrostkiem E? Oto porada:

 

Jak odczytywać etykiety na żywności?

 

  • E100-199 barwniki,
  • E200-299 konserwanty,
  • E300-399 przeciwutleniacze, regulatory kwasowości,
  • E400-499 emulgatory, środki spulchniające, żelujące,
  • E500-599 środki pomocnicze,
  • E600-699 wzmacniacze smaku,
  • E900-999 środki słodzące nabłyszczające,
  • E1000-1999 stabilizatory, konserwanty, zagęstniki,
  • zakres E700-799 obejmuje antybiotyki.

 

Zanim podczas zakupów dokonasz wyboru, sprawdź informacje zamieszczone na opakowaniu. Więcej porad dotyczących zakupów znajdziesz w najnowszym numerze „Mody na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl.

 

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz