Lawenda na deser? Poproszę! Doradzamy, jak przygotować apetyczne ciasto

Beza z pieczonymi brzoskwiniami oraz lawendą – brzmi pysznie, prawda?

Jak przygotować bezę z lawendą?

Składniki:
280 g białek (żółtka zostawiamy)
400 g cukru pudru
4 dojrzałe brzoskwinie
1/2 l śmietanki 36%
4 łyżki serka mascarpone
1/2 laski wanilii
6 łyżek konfitury z płatków róży
8 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki likieru z róży lub wiśniówki
pół łyżeczki kwiatów lawendy

Bezy: Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy sztywną pianę i rozsmarowujemy ją na papierze do pieczenia (ok. 20 × 30 cm). Zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy przez około godzinę. Po zakończeniu pieczenia uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę jeszcze przez 15 min.
Brzoskwinie: Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C i ustawiamy na funkcję „grill”. Dzielimy każdą brzoskwinię na sześć części. Grillujemy owoce.
Krem różany: Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z mascarpone. Na koniec dodajemy 4 łyżki konfitury z róży i łączymy ją delikatnie z resztą.
Różane sabayon: Wlewamy do garnka wodę na wysokość ok. 4 cm. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. W garnku umieszczamy metalową miskę. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody w naczyniu. W misce ubijamy żółtka wraz z cukrem, aż masa osiągnie jasny, kremowy kolor.

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz