kuchnia

Jak przygotować kompot z suszu? Oto porada!

Kompot z suszonych owoców to jedno z podstawowych dań świątecznych. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Poprawia odporność, doskonale wpływa na trawienie, łagodzi zgagę i niestrawność, zapobiega dolegliwościom jelitowo-żołądkowym. Dlatego warto go pić nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie, ale przez cały rok! Podpowiadamy więc:

 

Jak przygotować kompot z suszu?

 

  • Składniki potrzebne do przygotowania kompotu: 200 gramów pokrojonych suszonych śliwek, 200 gramów pokrojonych suszonych jabłek, 200 gramów pokrojonych suszonych gruszek, 200 gramów pokrojonych suszonych moreli, 50 gramów fig, 100 gramów rodzynek, dwie pomarańcze pokrojone w plastry, sześć łyżek brązowego cukru, około cztery litry wody, dwie laski cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu i sok z połówki cytryny.
  • Sposób przygotowania: najpierw dokładnie umyj wszystkie suszone owoce. Następnie włóż je do garnka z wodą i zostaw do odmoczenia na 45 minut. Po odmoczeniu zacznij gotować całość na wolnym ogniu. Po około 15 minutach gotowania dodaj cukier, sok z cytryny, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, pomarańcze, goździki i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Odstaw kompot na dwie godziny.
  • Uwaga! Pamiętaj, by nie rozgotować owoców. Kompot nie powinien gotować się dłużej niż 20 minut.

 

Życzymy smacznego i czekamy na WASZE przepisy!

Udostępnij

Autor Porady

Porada Dnia
Porada Dnia

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz