Jakie wino pasuje do konkretnej potrawy

Jakie wino podawać do konkretnych potraw? Radzimy!

Umiejętność dobierania win do potraw świadczy o kulturze osobistej człowieka. To niełatwa sztuka. Mamy więc dla Was porady:

Jakie wino pasuje do konkretnej potrawy?

 

  • Podstawowa zasada – do lekkich posiłków podajemy lekkie wina, do ciężkich – wina mocne.
  • Przekąski świetnie komponują się z winem wytrawnym.
  • Do ryb, potraw z jaj, białych mięs i chudych, żółtych serów najodpowiedniejsze będzie wino białe wytrawne.
  • Czerwone wino wytrawne będzie pasować do ciemnych mięs, drobiu, dań z grzybów oraz tłustych serów.
  • Desery będą smakowały wyśmienicie ze słodkimi winami

 

Pamiętaj, by nigdy nie podawać wina do potraw z octem.

Udostępnij

Autor Porady

Porada Dnia
Porada Dnia

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz