Jeśli nie jem mięsa, to czy mogę znaleźć żelazo w innych produktach?

W jakich?

Oto nasza rada:

1. Jedz świeże i suszone owoce, np. żurawinę, które możesz dodać do płatków śniadaniowych i owsianek.

2. Postaw na czerwoną paprykę i natkę pietruszki, które mogą być znakomitym dodatkiem do zdrowych kanapek.

3. Wprowadź do swojej diety kiszonki, np. kiszoną kapustę i ogórki.

4. Wykorzystaj szpinak – zarówno świeży, jak i mrożony. Oprócz żelaza jest również źródłem magnezu i fosforu oraz witamin, zwłaszcza A, E i C. Dodawaj go do sałatek, kanapek, sosów do makaronów, zapiekanek warzywnych, zup, koktajli i smoothie.

Jak zadbać o to, by nasza dieta była prawidłowo skomponowana, urozmaicona i bogata w żelazo, przeczytasz w kwietniowym numerze „Mody na Zdrowie”. Polub nas także na Facebooku: https://pl-pl.facebook.com/Moda.na.Zdrowie

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz