Kiedy warto stosować miód

Kiedy warto stosować miód? Radzimy!

Miód to naturalna, słodka substancja produkowana przez pszczoły z gatunku Apis mellifera z nektaru roślin, wydzielin żywych części roślin lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin. Substancja jest zbierana przez owady, a następnie przerabiana poprzez łączenie ze specyficznymi substancjami, odwadniana, gromadzona i pozostawiana w plastrach miodu, gdzie dojrzewa. Wyróżnia się: miód nektarowy pochodzący z jednej określonej rośliny lub wielu roślin kwitnących w tym samym czasie albo miód spadziowy uzyskany ze spadzi liściastej bądź iglastej. Jakie, oprócz kuchennych, ma zastosowania? Oto porada:

 

Kiedy warto stosować miód?

 

  • Dla wzmocnienia odporności i podczas przeziębienia. Miód wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe (przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze), odkażające, przeciwwolnorodnikowe, odżywiające, regenerujące, wzmacniające, przeciwnowotworowe i przeciwmutagenne.
  • Gdy potrzebujesz energii. Miód zawiera cukry, które są najszybciej przyswajane przez organizm.
  • Kiedy chcesz obniżyć zły cholesterol. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano korzystną korelację pomiędzy spożyciem miodu a poprawą profilu lipidowego obejmującego obniżenie wartości cholesterolu, trójglicerydów, frakcji LDL oraz podwyższenie wartości HDL.
  • W przypadku problemów z żołądkiem. Łagodzenie dolegliwości żołądkowych jest wynikiem obecności w miodzie amylazy, fosfatazy, czyli enzymów ułatwiających trawienie.

 

Więcej o korzyściach płynących ze spożywania miodu przeczytasz w najnowszej „Modzie na Zdrowie”.

Udostępnij

Autor Porady

Anna Bandrowczak
Anna Bandrowczak

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz