E-dodatki

Kupuj z głową – jakich dodatków należy unikać? Oto ściągawka na zakupy!

Choć w zwykłym sklepie czy popularnym supermarkecie ciężko znaleźć produkt bez dodatku E w składzie, warto pamiętać, że ich nadmiar może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Oto porada:

E-dodatki

Które E-dodatki szkodzą?

 

  • E211 – benzoesan sodu jest powszechnie stosowany w galaretkach, sałatkach, przetworach garmażeryjnych, napojach bezalkoholowych. W napojach gazowanych w połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen.
  • E102 – tartrazyna (żółć nr 5) u osób nadwrażliwych może wywołać rozdrażnienie, nadpobudliwość. Astmatycy, osoby uczulone na salicylany powinny uważać na ten dodatek.
  • E343 – fosforan magnezu podobnie jak inne fosforany znajdziemy w wędlinach, mięsie. Ich obecność warunkuje piękną barwę, poprawia walory wizualne jak kruchość, soczystość. Nadmiar może rozregulować gospodarkę hormonalną (zaburzenia wchłaniania wapnia oraz witaminy D3).
  • E211 – czerwień koszenilowa nadaje intensywną barwę budyniom, galaretkom, słodyczom. Spożywana przez dzieci w zbyt dużych ilościach może powodować trudności w skupianiu uwagi.

 

Już wiesz, których E-dodatków, w dużych ilościach, należy unikać. Więcej informacji na temat tych substancji konserwujących znajdziesz w magazynie „Moda na Zdrowie”. Pytaj o miesięcznik w zaprzyjaźnionych aptekach: http://modanazdrowie.pl/apteki-partnerskie/.

Udostępnij

Autor Porady

Anna Bandrowczak
Anna Bandrowczak

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz