Łosoś marynowany w soli

Łosoś marynowany w soli – poznaj sprawdzony przepis!

Brakuje Ci kwasów Omega-3? Zastawiasz się, jak „przemycić” je w codziennej diecie? Poznaj jeden z kilku przepisów z najnowszego numeru „Mody na Zdrowie”. Jak przyrządzić łososia? Oto porada:

Łosoś marynowany w soli

Jak przygotować łososia marynowanego w soli?

 

  • Składniki (ilości podane na 300 g fileta z łososia): 300 g fileta z łososia ze skórą, 50 g soli (najlepiej gruboziarnistej soli morskiej), 20 g brązowego cukru, 1 burak starty na tarce, pęczek koperku.
  • Składniki do sosu: 1 łyżka soku z cytryny, 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, świeży koperek.
  • Sposób przygotowania: łososia myjemy, starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Za pomocą pęsety wyjmujemy z ryby wszystkie ości, z łatwością wyczujemy je, przeciągając dłonią po filecie. Oczyszczonego łososia układamy na dużym półmisku lub tacy – musi zmieścić się na długość. Na łososia nakładamy kolejno warstwę soli (musimy przykryć solą całą rybę), następnie cukru, startego buraka i koperku. Dociskamy ręką warstwy i zawijamy całość w folię spożywczą. Najlepiej jest położyć na wierzchu obciążenie, np. grubą deskę do krojenia czy ceramiczne naczynie do zapiekania, smaki lepiej się przegryzą. Wkładamy do lodówki na dwa dni. Po 48 h rozwijamy łososia, delikatnie zsuwamy z niego całą marynatę. Papierowym ręcznikiem czyścimy resztkę soli i osuszamy rybę. Kroimy ostrym nożem na maksymalnie cienkie plasterki. Pyszny solo, na kromce świeżego chleba lub z sosem. Aby zrobić sos, mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, musztardą i koperkiem.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz