Jak przygotować marchewkę z karmelem

Marchewka jakiej nie znacie! Oto zdrowy i sprawdzony przepis!

Marchewka to ulubione warzywo Polaków. Jest niezbędnym składnikiem zup i wielu sałatek. Dziś proponujemy podanie marchewki z… karmelem. Oto porada:

Jak przygotować marchewkę z karmelem

Jak przygotować marchewkę z karmelem?

 

  • Składniki: 2 pęczki młodych marchewek (wybieramy jak najmniejsze), 4 ząbki czosnku, zgniecione, kilka gałązek świeżego tymianku, 50 g masła, 1 mandarynka (lub mała pomarańcza), 2 łyżki miodu, sól i świeżo mielony pieprz.
  • Przygotowanie posiłku: marchewki myjemy i starannie oczyszczamy (jeśli skórka jest brzydka – obieramy). Na dużej patelni (* można użyć głęboki wok) roztapiamy masło, dodajemy czosnek, kilka gałązek świeżego tymianku, miód, wyciskamy sok z mandarynki. Dodajemy marchewki, starannie mieszamy, tak żeby w całości pokryły się masłem, solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy patelnię. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20–30 min (albo tak długo, aż będą miękkie, zależnie od tego, jak dużych marchewek używamy). Ściągamy pokrywkę i gotujemy kolejne 5–10 min – aż marchewki ładnie się zarumienią i skarmelizują.

 

Smacznego! Po więcej oryginalnych, smacznych i przede wszystkim zdrowych przepisów zapraszamy do „Mody na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl .

 

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz