Jak samodzielnie zrobić masło

Masło domowej roboty? To proste!

Smak masła domowej roboty jest nie do podrobienia. Żadne z tych dostępnych w sklepach nie może się z nim równać. Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – okazuje się, że samodzielne przygotowanie masła nie jest skomplikowane. Oto porada:

Jak samodzielnie zrobić masło?

 

  • Przygotuj: około 400 mililitrów dobrej jakości śmietany kremówki (30- lub 36-procentowej), sól morską, zimną wodę.
  • Niezbędne będą: duży garnek lub miska, mikser, cedzak, drewniana lub silikonowa łyżka do ugniatania masła.
  • Sposób wykonania: wlej śmietankę do dużego garnka i dodaj szczyptę soli morskiej. Zacznij miksować śmietankę na małych obrotach. Po około 10 minutach pojawią się pierwsze grudki przypominające masło. Miksuj śmietankę do momentu, gdy stanie się ziarnista i powstaną pierwsze kuleczki masła. Kiedy z miksowanej śmietanki uformuje się duża zwarta kula, należy ją odcedzić, a następnie dokładnie przelać masło zimną wodą. Po odcedzeniu przełóż masło do czystego naczynia i rozpocznij ugniatanie. Uformuj dłońmi preferowany kształt masła.

 

I gotowe! Przełóż masło do maselniczki i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Porada Dnia
Porada Dnia

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz