budyń czekoladowy

Niedzielny deser? Domowy budyń czekoladowy – oto przepis!

Niedziela to idealny dzień na przygotowanie domowego, pysznego deseru. Pora na budyń czekoladowy. Jak go przyrządzić krok po kroku? Oto porada:

 

Jaki jest przepis na budyń czekoladowy?

 

  • Składniki: 100 g kaszy jaglanej (czyli 1 woreczek), ok. 250–300 g mleka (polecamy roślinne: migdałowe, laskowe, ewentualnie krowie), 3–4 łyżki ksylitolu (* do smaku), 1 cukier z prawdziwą wanilią (albo ziarenka wyłuskane z laski wanilii), łyżka masła, 2 łyżki (* lub więcej) gorzkiego kakao. Do podania potrzebne też będą 100-200 g jeżyn lub malin oraz 200 g borówek amerykańskich.
  • Przygotowanie: kaszę jaglaną gotujemy do miękkości na wolnym ogniu – musi być całkowicie miękka. Ugotowaną, jeszcze gorącą przekładamy do miski, wlewamy mleko, dodajmy ksylitol, kakao, masło i wanilię (albo cukier z wanilią), miksujemy na bardzo gładką masę (3–4 minuty miksowania na wysokich obrotach). Budyń przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy jeżyny i borówki, możemy posypać dodatkowym kakao.

 

Warto podkreślić, że budyń jest pyszny zarówno zaraz po przygotowaniu (na ciepło), jak i po kilkugodzinnym schłodzeniu. Smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz