bezglutenowe nuggetsy z sosem chimichurri

Nuggetsy – bezglutenowy przysmak nie tylko dla dzieci!

Nuggetsy to ulubiony przysmak nie tylko dzieci i młodzieży. I Ty należysz do miłośników tej przekąski? Jeśli tak, poznaj nasz przepis na bezglutenowe nuggetsy z sosem chimichurri. Oto porada:

 

Jak przygotować bezglutenowe nuggetsy z sosem chimichurri?

 

  • Składniki: 2–3 średnie filety z kurczaka ok. 100 g płatków kukurydzianych, 1 duże jajko, sól i świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, ulubiona przyprawa do kurczaka,masło klarowane.
  • Składniki potrzebne do przygotowania sosu chimichurri: pęczek listków pietruszki (ok. 1 szklanki liści ), 1/2 pęczka świeżej kolendry, 2 ząbki czosnku, 1 zielona papryczka chilli, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, ok. 1/4 szklanki oliwy.
  • Sposób przygotowania: kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. W misce roztrzepujemy jajko, wkładamy do jajka doprawione mięso, odstawiamy na min. godzinę do lodówki (można też na całą noc). Płatki kukurydziane mielimy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Obtaczamy kawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych, smażymy na złoty kolor (na małym ogniu) z obu stron. Wszystkie składniki sosu chimichurri miksujemy w malakserze.

 

Życzymy smacznego, a po więcej lekkich i zdrowych przepisów zapraszamy do nowej „Mody na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz