kuchnia

Pierogi na wigilijnym stole? Dodaj do nich soczewicę!

Znudziły Ci się tradycyjne świąteczne dania? Pragniesz odmiany? Oto porada:

 

Jak przygotować pierogi wigilijne z… soczewicą?

 

  • Do przygotowania nieco nowocześniejszych pierogów wigilijnych będą Ci potrzebne: 2 szklanki mąki (pszenną możesz zastąpić bezglutenową), szklanka gorącej wody, szczypta soli, szklanka czerwonej soczewicy, 2 szklanki kiszonej kapusty, 3 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, łyżka masła klarowanego, sól, świeżo mielony pieprz.
  • Soczewicę opłucz i zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj kwadrans, aż soczewica wchłonie płyn. Odstaw do przestudzenia.
  • Obierz i posiekaj czosnek. Kapustę podsmaż wraz z czosnkiem na maśle. Następnie zalej połową szklanki wody, dodaj liście laurowe, sól, pieprz. Gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie, a woda całkiem odparuje.
  • Kapustę zmieszaj z soczewicą. W razie potrzeby dopraw farsz solą i dużą ilością pieprzu.
  • Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól. Powoli wlewając gorącą wodę, zagniataj ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się do rąk. Po zagnieceniu ciastu odłóż do miski i przykryj na 15 minut.
  • Lep pierogi, nakładając po łyżce nadzienia.
  • Gotuj w dużej ilości osolonej wody, czekając, aż pierogi wypłynął na powierzchnię. Wyciągaj delikatnie, najlepiej cedzakową łyżką.
  • Przed podaniem podsmaż pierogi na maśle klarowanym.

 

Smacznego! Pozostałe jedenaście przepisów na świąteczne dania znajdziesz w Modzie na Zdrowie.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz