płatki owsiane

Podpowiadamy, do czego możesz wykorzystać płatki owsiane!

Płatki owsiane kojarzą Ci się tylko z tradycyjną owsianką? Istnieje wiele innych możliwości wykorzystania tego produktu! Wczoraj podpowiadaliśmy, jak można przygotować bezglutenowe ciasteczka owsiane. Oto dzisiejsza porada:

 

Do czego można wykorzystać płatki owsiane?

 

  • Do przygotowania wspomnianych już ciasteczek bezglutenowych. Przepis znajdziesz tu: Poznaj przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka owsiane!”
  • Do upieczenia owsianki. Dzięki piekarnikowi klasyczne śniadanie nabierze, dosłownie, nowego smaku!
  • Do przyrządzenia korzennej granoli jabłkowej. Jabłka miksujemy na mus w malakserze. Przekładamy mus do garnuszka, dodajemy przyprawy i ksylitol, podgrzewamy, mieszając, aż ksylitol się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Płatki owsiane mieszamy ze słonecznikiem i migdałami, wlewamy mus jabłkowy i dokładnie mieszamy (najwygodniej dłońmi). Płatki rozkładamy równą, dość cienką warstwą na blasze wyłożonej nieprzywierającym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, pieczemy przez ok. 45 minut, co 10 minut mieszając granolę (żeby równomiernie się zarumieniła i wyschła). Gotową granolę zostawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy rodzynki i przesypujemy do zamykanego słoja. Podajemy z mlekiem czy z jogurtem.

 

Więcej przepisów pełnych płatków owsianych znajdziecie w nowym numerze magazynu „Moda na Zdrowie”.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz