daktylowe kulki

Podpowiadamy, jak przyrządzić daktylowe kulki proteinowe!

Szukasz pomysłu na pyszny, zdrowy deser, który szybko i łatwo przygotujesz w domowym zaciszu? Oto nasza propozycja:

 

Jak zrobić daktylowe kulki proteinowe?

 

Składniki: ok. 20 daktyli namoczonych we wrzątku, 3 miarki odżywki białkowej, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki gorzkiego kakao, olej kokosowy do natłuszczenia dłoni przy formowaniu kuleczek, płatki migdałowe do obtoczenia kuleczek. Można użyć też sezam lub pokruszone orzechy.

Przygotowanie: w malakserze mielimy płatki owsiane na mąkę. Dodajemy namoczone i odcedzone daktyle, odżywkę białkową i kakao. Miksujemy aż do uzyskania konsystencji gęstej masy. Masę odstawiamy na lodówki, żeby stężała. Dłońmi natłuszczonymi odrobiną oleju kokosowego formujemy z masy daktylowej kuleczki, obtaczamy w płatkach migdałowych. Daktylowe kulki przechowujemy w lodówce.

 

Życzymy smacznego! Więcej sprawdzonych, zdrowych i prostych przepisów czeka na Was w magazynie „Moda na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz