Jak przygotować sałatkę z fenkułem i pomarańczami

Pomarańcze? Nie tylko w soku! Oto pyszny przepis!

Pomarańcze jesz same, ewentualnie w sałatce owocowej lub przetwarzasz je na sok? Dziś mamy dla pyszną, zdrową i lekką pomarańczową propozycję. Oto porada:

 

Jak przygotować sałatkę z fenkułem i pomarańczami?

 

  • Oto niezbędne składniki: 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), 4 pomarańcze, 8–10 świeżych brukselek, 2–3 garście rukoli (lub ulubionej mieszanki sałat).
  • Do dressingu potrzebne będą: 3 łyżki oliwy extra vergine, sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka brązowego cukru.
  • Przygotowanie: z fenkułu odcinamy zielone łodyżki, odkładamy je do posypania sałatki. Bulwę oczyszczamy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy na jak najcieńsze pióra. Pomarańcze obieramy ze skóry, filetujemy ostrym nożem (najpierw ścinamy białe albedo, następnie delikatnie wykrawamy segmenty). Brukselki przekrawamy na pół, kroimy w jak najcieńsze paseczki. W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu. Na dużym półmisku układamy rukolę, na to pokrojony w pióra fenkuł i posiekaną brukselkę. Na górę wykładamy cząstki pomarańczy, posypujemy zielonymi listkami fenkułu. Sałatkę polewamy dressingiem.

 

Życzymy smacznego! Po więcej przepisów zapraszamy na magazynu „Moda na Zdrowie”.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz