Jak przygotować bezglutenowe ciasteczka owsiane

Poznaj przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka owsiane!

Nie masz pomysłu na pyszny i zdrowy deser? Wykorzystaj płatki owsiane – kulinarną gwiazdę najnowszego numeru magazynu „Moda na Zdrowie”! Oto porada:

 

Jak przygotować bezglutenowe ciasteczka owsiane?

 

  • Oto niezbędne składniki: 100 g migdałów, 75 g mąki ryżowej, 120 g płatków owsianych, 40 g rodzynek, 40 g żurawiny suszonej, 5 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej, 130 g masła (roztopionego i przestudzonego), 50 g ksylitolu (ok. 3 łyżek); można użyć też miodu, cukru kokosowego czy ewentualnie brązowego cukru trzcinowego.
  • Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 170 st. C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Migdały zmiel na mąkę w malakserze. Rodzynki i żurawinę drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, mąkę ryżową, płatki owsiane, posiekane rodzynki z żurawiną, sodę oczyszczoną i ksylitol. Dolej roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy ulep kulki (jeśli będzie bardzo się kleić, zwilżcie dłonie odrobiną zimnej wody), ukłóż je na blasze (zachowując odstęp) i delikatnie spłaszcz, formując zgrabne ciasteczka (grubości ok. 1,5 cm). Piecz 15 minut, ciastka powinny być ładnie zarumienione. Zostaw na blasze do całkowitego wystudzenia (tuż po upieczeniu będą miękkie – tak ma być) Stężeją po wystudzeniu. Przechowuj je w blaszanym pudełku albo w dużym zamkniętym słoju.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz