Jak przygotować sałatkę z arbuzem

Sezon na… arbuz każdego dnia! Oto przepis!

Arbuz orzeźwia, gasi pragnienie, jest pyszny i zdrowy. Można go jeść w różnych formach. Dziś – na dobry początek tygodnia – polecamy Wam sałatkę. Idealna na lato! Oto porada:

Jak przygotować sałatkę z arbuzem

Jak przygotować sałatkę z arbuzem?

 

  • Składniki: 1/2 małego arbuza pokrojonego w grubą kostkę pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki, 1 łyżeczka nasion sezamu (czarnego albo białego) uprażonego na suchej patelni, kilka gałązek świeżej mięty, 1 mały ząbek czosnku (albo 1/2 dużego), kawałek (ok. 4 cm) świeżego imbiru, sok wyciśnięty z jednej limonki (można zastąpić cytryną), 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, (można zastąpić oliwą).
  • Przygotowanie: na półmisku do serwowania rozkładamy arbuza i plasterki rzodkiewki. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w malakserze (czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy i olej/oliwę). Uwaga! Można również zetrzeć imbir i czosnek na tarce i zmieszać w miseczce z mokrymi składnikami sosu. Sałatkę posypujemy sezamem i świeżą miętą (część liści posiekałam, część zostawiłam w całości), obficie skrapiamy dressingiem. Podajemy natychmiast.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz