Jak przygotować sałatkę z arbuzem

Sezon na… arbuz każdego dnia! Oto przepis!

Arbuz orzeźwia, gasi pragnienie, jest pyszny i zdrowy. Można go jeść w różnych formach. Dziś – na dobry początek tygodnia – polecamy Wam sałatkę. Idealna na lato! Oto porada:

Jak przygotować sałatkę z arbuzem

Jak przygotować sałatkę z arbuzem?

 

  • Składniki: 1/2 małego arbuza pokrojonego w grubą kostkę pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki, 1 łyżeczka nasion sezamu (czarnego albo białego) uprażonego na suchej patelni, kilka gałązek świeżej mięty, 1 mały ząbek czosnku (albo 1/2 dużego), kawałek (ok. 4 cm) świeżego imbiru, sok wyciśnięty z jednej limonki (można zastąpić cytryną), 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, (można zastąpić oliwą).
  • Przygotowanie: na półmisku do serwowania rozkładamy arbuza i plasterki rzodkiewki. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w malakserze (czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy i olej/oliwę). Uwaga! Można również zetrzeć imbir i czosnek na tarce i zmieszać w miseczce z mokrymi składnikami sosu. Sałatkę posypujemy sezamem i świeżą miętą (część liści posiekałam, część zostawiłam w całości), obficie skrapiamy dressingiem. Podajemy natychmiast.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz