Jak przygotować szparagi z rozmarynem

Sezon na szparagi czas zacząć – oto przepis

Zdrowych i letnich przepisów ciąg dalszy. Wczoraj proponowaliśmy Wam marchewkę z karmelem. Dziś otwieramy sezon na… szparagi! Oto przepis:

Jak przygotować szparagi z rozmarynem

Jak przygotować szparagi z rozmarynem?

 

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, ½ cytryny pokrojonej w cieniutkie plasterki, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka masła, szczypta gruboziarnistej soli morskiej, do smaku odrobina świeżo mielonego pieprzu do smaku.
  • Przygotowanie: na dużej patelni roztapiamy masło, układamy plasterki cytryny. Smażymy chwilkę (2–3 minuty), aż zacznie pachnieć. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dodajemy gałązkę rozmarynu i szparagi, mieszamy, obtaczając je w maśle. Smażymy w zależności od tego, jak grube mamy szparagi i jak miękkie/twarde lubimy.  Przed podaniem posypujemy solą morską, opcjonalnie odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz