Jak przygotować szparagi z rozmarynem

Sezon na szparagi czas zacząć – oto przepis

Zdrowych i letnich przepisów ciąg dalszy. Wczoraj proponowaliśmy Wam marchewkę z karmelem. Dziś otwieramy sezon na… szparagi! Oto przepis:

Jak przygotować szparagi z rozmarynem

Jak przygotować szparagi z rozmarynem?

 

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, ½ cytryny pokrojonej w cieniutkie plasterki, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka masła, szczypta gruboziarnistej soli morskiej, do smaku odrobina świeżo mielonego pieprzu do smaku.
  • Przygotowanie: na dużej patelni roztapiamy masło, układamy plasterki cytryny. Smażymy chwilkę (2–3 minuty), aż zacznie pachnieć. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dodajemy gałązkę rozmarynu i szparagi, mieszamy, obtaczając je w maśle. Smażymy w zależności od tego, jak grube mamy szparagi i jak miękkie/twarde lubimy.  Przed podaniem posypujemy solą morską, opcjonalnie odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz