Sprawdź, jak upiec chleb z ziarnami!

Chleb z ziarnami… bez zbóż w składzie? Zobacz propozycję Natalii Rusinowskiej! Oto porada:

jak upiec chleb z ziarnami

Jak upiec chleb?

 

  • Oto niezbędne składniki: 135 g pestek słonecznika, 90 g siemienia lnianego w całości, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 65 g orzechów laskowych lub migdałów (u mnie laskowe), 145 g płatków owsianych górskich, 4 łyżki łusek babki płesznik lub łupin babki jajowatej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić np. miodem), 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego, 400–450 ml wody.
  • Przygotowanie: W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dolewamy wodę, roztopione masło (lub olej kokosowy), syrop klonowy lub miód. Całość starannie mieszamy, odstawiamy na minimum 2 h w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę na chleb. Pieczemy przez 25 minut, a następnie wyjmujemy chlebek z formy i pieczemy kolejne 30–40 minut na samej blasze z piekarnika (lub na kratce). Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony z każdej strony. Przechowujemy chleb zawinięty w lnianą ściereczkę.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz