Co spożywać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Sprzymierzeńcy zdrowia – poznaj produkty, które minimalizują wystąpienie nowotworu

Fitozwiązki, choć nie zagwarantują, że nie zachorujemy na raka ani nie pokonają choroby, mogą zminimalizować wystąpienie nowotworu. Występują między innymi w warzywach i owocach. Jakie fitozwiązki wyróżniamy? W jakich konkretnie pokarmach je znajdziemy? Oto porada:

 

Co spożywać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

 

  • Flawonoidy chronią przed zmianami rakowymi w komórkach. Są w jabłkach, cebuli, winogronach i herbacie.
  • Karotenoidy, czyli przeciwutleniacze, występują w: suszonych morelach, brokułach, brukselce, białej kapuście, marchwi, sałacie, dyniach i pomidorach.
  • Taniny mają działanie antyoksydacyjne. Znajdziemy je w: winogronach, jagodach, herbacie, czekoladzie i winie.

 

Pełna lista produktów znajduje się w najnowszym numerze Mody na Zdrowie. Zachęcamy do lektury!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz

Please type the characters of this captcha image in the input box

Udowodnij, że jesteś człowiekiem - przepisz tekst z obrazka