Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę?

Oto nasza propozycja:

Sałatka ze szparagami, komosą ryżową i kurczakiem

Składniki 

 •100 g suchej komosy ryżowej
 • pęczek zielonych szparagów
 • 250 g pomidorków koktajlowych lub innych małych pomidorów
 • duży pęczek koperku
 • 2 łyżki oliwy do skropienia sałatki
 • 1 łyżka masła klarowanego
 • 2 piersi z kurczaka
 • sól
 • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie (wody dwa razy tyle co komosy, gotujemy na małym ogniu, aż całkowicie wchłonie wodę. Zostawiamy ugotowaną pod przykryciem).

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przecinamy w poprzek (tak, żeby z każdej uzyskać dwa cieńsze filety), doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubioną przyprawą czy ziołami. Smażymy na złocisto na maśle klarowanym, zdejmujemy z patelni.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na odrobinie masła klarowanego (można zrobić to na patelni po kurczaku).

Pomidorki kroimy na połówki. Koperek drobno siekamy. W misce mieszamy ugotowaną komosę z pomidorkami, szparagami i większą częścią koperku. Przekładamy sałatkę na talerz do serwowania. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki filety z kurczaka, posypujemy całość pozostałym koperkiem i świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą. Sałatka jest pyszna zarówno od razu po przyrządzeniu, na ciepło, jak i na zimno.

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz

Please type the characters of this captcha image in the input box

Udowodnij, że jesteś człowiekiem - przepisz tekst z obrazka