tajskie krewetki

Tajskie krewetki w Polsce? Zobacz i wykorzystaj nasz przepis!

Krewetki to źródło kwasów Omega-3, do spożywania których namawialiśmy Was w poprzednich poradach. Jak je przyrządzić? Oto porada:

tajskie krewetki

Jak przygotować tajskie krewetki?

 

  • Składniki: 500 g świeżych krewetek tygrysich, 20 g owoców tamaryndowca (suszonych) namoczonych w trzech łyżkach gorącej wody, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 duże szalotki, 5 ząbków czosnku, 1 czerwona papryczka chilli, 2 łyżki tajskiego sosu rybnego, 1 łyżka sosu Sriracha, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka cukru kokosowego (lub zwykłego cukru trzcinowego) szczypiorek do podania.
  • Przygotowanie: krewetki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Z każdej ściągamy pancerzyk (głowy zostawiłam, żeby wydobyć maksimum smaku), płytko nacinamy część grzbietową i wyciągamy przewód pokarmowy (ciemna żyłka). Tak przygotowane krewetki czekają gotowe do usmażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy szalotki i czosnek, podsmażamy, ciągle mieszając. Dodajemy pozostałe składniki: tamaryndowca, chilli, sos sojowy, rybny, Srirache i cukier kokosowy. Redukujemy chwilę na dużym ogniu, po czym wkładamy na patelnię krewetki. Ciągle mieszając, smażymy je przez 2–3 minuty – sos musi mocno zgęstnieć, a krewetki „zawinąć się”. Przekładamy na talerz. Serwujemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.

 

Krewetki są rewelacyjne w smaku, a ich przygotowanie trwa moment. To esencja tajskiego balansu pomiędzy smakami: słodkim, kwaśnym, słonym i ostrym. Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz