torcik serowy z mango i kokosem

Torcik serowy z mango i kokosem – poznaj sprawdzony przepis!

Urodziny, imieniny, rocznica? A może jesteś typem kobiety, która wcale nie potrzebuje wyjątkowej okazji do tego, by zjeść torcik? Niezależnie od pretekstu, dla którego zaczynasz działania w kuchni, polecamy nasz letni, pyszny i zdrowy przepis! Oto porada:

torcik serowy z mango i kokosem

Jak zrobić torcik serowy z mango i kokosem?

 

  • Składniki:

Masa serowa: 1 kg chudego sera twarogowego, 3 jaja, 1 białko, 150 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 50 g syropu klonowego, 1 łyżka syropu karmelowego, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 ml śmietany kremówki, 60 g wiórków kokosowych

Owoce i dekoracja: 6 listków mięty, 100 g konfitury z malin, 2 owoce mango, 150 ml wody, 1/2 opakowania cytrynowej galaretki.

  • Wykonanie: jaja, cukier puder i waniliowy, syrop klonowy ubić mikserem na puszystą masę. Do masy dodawać porcjami ser i mieszać. Na całość przesiać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać ubitą na sztywno śmietanę i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C przez godzinę. Wystudzić i wyjąć. Na wierzch wyłożyć część konfitury malinowej, owoce mango pokrojone w plastry. Wodę zagotować z syropem karmelowym i dodać galaretkę. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na owocach. Pozostałą konfiturą posmarować boki torcika i posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować listkami mięty.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz