Wiesz, że jesteś tym, co jesz? Sięgnij po te produkty, a poprawisz odporność swojego organizmu!

Zachodni styl życia nie służy naszemu organizmowi. Stres, w połączeniu z niezdrową dietą, przesadną obawą przed bakteriami i wirusami, obniża odporność i może skutkować rozwojem chorób cywilizacyjnych.

Zadbaj o to, aby w Twojej diecie znalazły się produkty wspierające rozwój dobrych bakterii jelitowych, a szybko poczujesz znaczącą różnicę.

Aby wzmocnić odporność, sięgaj po:

wielonienasycone kwasy tłuszczowe – które znajdują się w oleju lnianym, konopnym, rydzowym, tłustych rybach i algach morskich,
witaminę A – silny antyoksydant, który znajdziesz w podrobach, jajach, maśle, marchwi czy szpinaku,
witaminę E – nazywaną witaminą młodości. Jej źródłem są ryby, drób, mleko i jego przetwory, olej z zarodków pszenicy i nasiona słonecznika,
witaminę D – o której właściwościach pisaliśmy już tutaj: PIĘKNA CERA, LŚNIĄCE WŁOSY, DOBRE SAMOPOCZUCIE – WIEMY, JAK TO OSIĄGNĄĆ!,
selen – wzmacniający odporność organizmu na infekcje. Znajdziesz go w podrobach, owocach morza, czosnku, produktach zbożowych, roślinach strączkowych czy orzechach brazylijskich,
flawonoidy – wykazują działania antyoksydacyjne, detoksykujące, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Znajdziesz je w czosnku, cebuli, brokułach, kapuście czerwonej, czerwonej papryce, pomidorach, a także w burakach,
probiotyki – chroniące przed bakteriami patogennymi i zaburzeniami homeostazy jelitowej. Ich naturalne źródło to karczochy, cykoria, cebula, kiszonki, szparagi,
cynk – który zmniejsza ryzyko zapadalności na infekcje. Jego główne źródło to mięso, ryby, sery podpuszczkowe oraz produkty zbożowe, tj. ciemne pieczywo, kasza gryczana, ryż,
produkty bogate w błonnik.

O innych wartościowych składnikach pokarmowych i produktach przeczytasz w lipcowej Modzie na Zdrowie, autor: Magdalena Makarowska, artykuł: „Odżywianie a odporność organizmu”. Znajdziesz ją w najlepszych aptekach. Pytaj o nią swojego farmaceutę.

Udostępnij

Autor Porady

Magdalena Makarowska
Magdalena Makarowska
Biotechnolog, dietetyk, pasjonatka kuchni roślinnej

Autorka poradników o zdrowym odżywianiu z serii „ Jedz pysznie , chudnij cudnie", właścicielka gabinetu Centrum Natura w Łodzi. Pasjonatka diet roślinnym , organizatorka warsztatów nt. zdrowego żywienia dla dorosłych i dzieci.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz