wino

Wino… leczy? Sprawdź!

Wino nazywa się napojem bogów. Latorośl winną znano i uprawiano już 7000 lat p.n.e. na zboczach Kaukazu. Pozyskany napój winny stosowano od wieków w obrzędach religijnych, do zabiegów kosmetycznych oraz jako środek odkażający. Dziś to jeden z ulubionych trunków Polaków. Jest nie tylko dobrym dodatkiem do kolacji, ale i… lekiem! Oto porada:

 

Dlaczego warto sięgać po wino?

 

  • Spożywanie jednej lub dwóch lampek wina dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy aż o 37%.
  • Resweratrol – związek zawarty w winoroślach, wykazuje szereg korzystnych działań jak: antyoksydacyjne, kardioprotekcyjne, hipotensyjne, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne.
  • Właściwości przeciwbiałaczkowe posiadają dwa analogi resweratrolu: pterostilben, piceatannol.

 

Należy pamiętać, że wino jest napojem zawierającym alkohol etylowy, który przyjmowany długotrwale, w nadmiernych ilościach szkodzi zdrowiu. Dlatego należy zachować umiar, by w pełni wykorzystać walory smakowe oraz zdrowotne napoju wytwarzanego od stuleci.

Udostępnij
Tagi
/

Autor Porady

Anna Bandrowczak
Anna Bandrowczak

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz