Dlaczego warto jeść granat

Wybuch zdrowia dla serca – jedz granat!

Granat to małe drzewo osiągające do 6 m wysokości o nieregularnych, kolczastych gałęziach, dziko rosnące na terenie Pakistanu, Iranu oraz w Azji Mniejszej. Z botanicznego punktu widzenia owoce granatu to jagody kształtem i wielkością przypominające duże jabłka. Ich smak nie każdemu odpowiada. Granat to jednak prawdziwie zdrowotna bomba. Oto porada:

Dlaczego warto jeść granat

Dlaczego warto jeść granat?

 

  • Owoc grantu charakteryzuje się trzykrotnie silniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi w porównaniu do czerwonego wina i zielonej herbaty.
  • Hamuje wzrost komórek rakowych i powstawania naczyń krwionośnych, co ogranicza rozwój choroby.
  • Sok z granatu obniża ciśnienie krwi i ogranicza powstawanie płytek miażdżycowych. Reguluje również poziom cholesterolu we krwi.
  • Owoc granatu ma liczne zastosowanie w kosmetologii. Silnie działa przeciwzapalnie, wygładza zmarszczki, łagodzi podrażnienia, nawilża, ujędrnia, złuszcza.
  • Spożywanie granatu przez panów chroni przed rozwojem raka gruczołu krokowego oraz zwiększa libido.

 

Uwaga – jeśli stosujesz leki rozrzedzające krew, obniżające ciśnienie lub statyny, przy spożyciu dużych ilości granatu skonsultuj się z lekarzem.

Udostępnij

Autor Porady

Anna Bandrowczak
Anna Bandrowczak

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz