owsianka

Zacznij dzień od owsianki – oto przepis na pożywne śniadanie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Nigdy nie wolno go pomijać. Należy dbać, by był pełnowartościowy. Jak nasza owsianka – oto przepis!

 

Owsianka z bakaliami – jak ją przygotować?

 

Do przygotowania owsianki z bakaliami i karmelizowanym bananem potrzebujemy: 6 łyżek płatków owsianych, ok. 250 ml mleka roślinnego, 1-2 łyżeczki brązowego cukru/miodu/ syropu klonowego, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka miodu, 2 malutkie banany obrane i przekrojone wzdłuż, na pół, szczypta kardamonu, szczypta cynamonu, 1 mała garść ulubionych bakalii, 1 łyżeczka nasion chia.

Przygotowanie: do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, aż niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Musimy naprawdę często mieszać! W międzyczasie przygotowujemy karmelizowane banany. Na małej patelni rozgrzewamy masło z miodem i przyprawami. Dodajemy banany, smażymy ok. 3–4 minut z obu stron, na złotobrązowy kolor. Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy banany, polewamy „sosikiem” z patelni. Posypujemy bakaliami i ziarnami chia.

 

Do przygotowania owsianki, ze względu na to, że lubi się przypalać, najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.

Więcej przepisów znajdziecie w miesięczniku „Moda na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz