szpinak

Zaproś do stołu… szpinak! Oto przepis na pyszną sałatkę

Szpinak ma w wielu polskich domach złą sławę. Bo trauma z przedszkola, bo budzi postrach wśród najmłodszych. Pora to zmienić!  Zacznijmy od sałatek… Oto porada:

 

Szpinak w sałatce – oto przepis:

 

  • Składniki niezbędne do przygotowania sałatki: ok. 200 g groszku cukrowego, 2 garście szpinaku, 2 duże pomidory, świeży tymianek do posypania sałatki, kawałek naturalnego tofu, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
  • Składniki do dressingu: 2 łyżki oliwy extra vergine, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru trzcinowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, odrobina soli.
  • Przygotowanie: do małego garnuszka wlewamy ocet balsamiczny i wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż cukier w całości się rozpuści. Dodajemy oliwę, czosnek, doprawiamy solą. Tofu przekrawamy w poprzek na pół, solimy, pieprzymy do smaku, smarujemy z obu stron wcześniej przygotowanym dressingiem. Smażymy na patelni grillowej, aż uzyskamy piękne rumiane paski. Na talerzu do serwowania rozkładamy grube plastry pomidora i liście szpinaku. Groszek blanszujemy (przelewamy gorącą wodą), otwieramy strączki, układamy na szpinaku i pomidorach. Kładziemy na wierzchu grillowane plastry tofu, posypujemy świeżym tymiankiem i polewamy obficie dressingiem.

 

Sałatkę podajemy od razu! Życzymy smacznego. Po więcej przepisów odsyłamy do zaprzyjaźnionego miesięcznika „Moda na Zdrowie” – w każdym numerze znajdziecie zdrowe, pyszne i łatwe do przyrządzenia dania.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz