frytki z batata

Zastąp fast food frytkami z batata!

Masz słabość do fast foodów? Może warto zastąpić tradycyjne ziemniaczane i ociekające tłuszczem frytki czymś zdrowym i smaczniejszym? Oto porada:

 

Jak przygotować frytki z batata?

 

  • Składniki: 2 duże bataty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku, ok. 2 łyżek mąki kukurydzianej.
  • Składniki niezbędne do sosu: 1 łyżka majonezu,1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżka miodu.
  • Sposób przygotowania: Bataty myjemy, kroimy na cieniutkie frytki (od grubości naszych frytek uzależniony jest czas pieczenia). Wkładamy pokrojone bataty do bardzo zimnej wody, zostawiamy na godzinę (jeśli nie macie czasu, pomińcie ten krok. Zimna woda wypłukuje nieco skrobię, gotowe frytki będą bardziej chrupiące). Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Batata wyciągamy z wody, bardzo dokładnie suszymy papierowymi ręcznikami, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i oprószamy mąką kukurydzianą. Pieczemy, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 30–45 min. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Podajemy z frytkami.

 

Życzymy smacznego! Po więcej przepisów zapraszamy do „Mody na Zdrowie”.

Udostępnij

Autor Porady

Natalia Rusinowska
Natalia Rusinowska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz