budyń na mleku kokosowym

Zdrowy i pyszny deser? Przygotuj budyń na mleku kokosowym!

Lato bywa kapryśne – słońce przeplatają ulewy. Nie pozwólmy, by (chwilowo) zła pogoda zepsuła nam wakacyjne nastroje! Na pochmurne, chłodne dni przygotujmy… budyń na mleku kokosowym! Oto porada:

 

Jak przygotować budyń na mleku kokosowym?

 

  • Składniki: 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki), ok. 250–300 g mleka (roślinnego, np. migdałowe, laskowe, albo krowiego), 3–4 łyżki ksylitolu (do smaku), 1 cukier z prawdziwą wanilią (albo ziarenka wyłuskane z laski wanilii), 1 łyżka masła, 400 g (1 puszka) mleka kokosowego. Do podania: 100–200 g malin (mogą być mrożone), 200 g truskawek (lub innych owoców)
  • Wykonanie: kaszę jaglaną wysypujemy z woreczków (jeśli taką mamy) do garnuszka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 8–10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy mleko, dodajemy ksylitol i wanilię (lub cukier z wanilią) i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie przekładamy do dużej miski, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy na bardzo gładką masę (3–4 minuty na wysokich obrotach). Budyń przekładamy do miseczek. Połowę malin miksujemy, połowę zostawiamy w całości. Na budyń jaglany wykładamy kleksa musu malinowego, kilka świeżych owoców na wierzch.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz