zupa kolagenowa

Zupa kolagenowa – jak ją przyrządzić w domowej kuchni?

O tym, jak ważny dla naszego organizmu jest kolagen, pisaliśmy już w tym miesiącu: http://poradadnia.pl/kolagen-sprawdz-co-sie-dzieje-gdy-go-brakuje/. Wpływa nie tylko na urodę, ale i na kondycję poszczególnych organów. Można go dostarczać suplementami, kosmetykami, ale ważna jest też codzienna dieta. Oto nasza porada:

Zupa kolagenowa – jak ją ugotować?

 

  • Składniki niezbędne do przyrządzenia dania: 2 kg szpikowych kości (wieprzowych, wołowych lub cielęcych), 0,5 kg kurzych łapek lub jedna noga wieprzowa, listek laurowy, ziele angielskie
  • Przygotowanie: gotujemy przez minimum 8 godzin na niewielkim ogniu. Odcedzamy. Po przestygnięciu zupa ma konsystencję galarety. Możemy ją przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić. Zupa kolagenowa jest bazą do tradycyjnej pomidorówki, ogórkowej lub jarzynowej.

 

Więcej sekretów dotyczących „białka młodości” czeka w artykule naszej ekspertki w miesięczniku „Moda na Zdrowie”. Już dziś zaprenumeruj magazyn za 2019 rok: http://modanazdrowie.pl/prenumerata/.

Udostępnij

Autor Porady

Luiza Łuniewska
Luiza Łuniewska

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz