Jak zrobić placuszki bananowe

Banan na śniadanie? Poznaj przepis na placuszki bananowe!

Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Ty też za nim przepadasz, ale nie wiesz, do czego możesz go wykorzystać? Oto porada:

Jak zrobić placuszki bananowe?

  • Przygotuj: 4 mocno dojrzałe banany, garść rodzynek, ½ szklanki mąki ryżowej, ¾ szklanki maki pszennej, odrobinę cukru (do smaku) i masło, na którym usmażysz placki.
  • Na początek umyj banany i obierz ze skórek. Następnie rozdrobnij je widelcem. Możesz też użyć tłuczka lub malaksera.
  • Rodzynki drobno posiekaj, a potem dodaj do bananowego puree.
  • Dołącz mąkę ryżową, pszenną oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Następnie układaj na patelni po jednej łyżce ciasta – tak jak przy smażeniu placków ziemniaczanych czy z jabłkami. Placuszki smaż na wolnym ogniu z obu stron.

Placuszki bananowe to idealna propozycja nie tylko na śniadanie. Niezależnie od pory dnia, w której będziesz je jeść, życzmy smacznego! Więcej zdrowych przepisów w nasze książce kucharskiej “O kuchnia”!

Udostępnij

Autor Porady

Porada Dnia
Porada Dnia

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz