By Twój świąteczny stół był nie tylko piękny, ale przede wszystkim zdrowy…

Postaw na warzywa

Oto nasza rada:

Przygotowując potrawy, spraw, by było w nich jak najwięcej warzyw. Wykorzystaj produkty nieprzetworzone, zdrowe i ekologiczne. Sosy do sałatek zrób na bazie oliwy z oliwek albo jogurtu naturalnego z czosnkiem lub ziołami.

A oto nasza propozycja:

Rolada szpinakowa z serkiem

  • 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
  • 250 g serka białego, kremowego
  • 1 łyżeczka chrzanu

Wykonanie: W garnku roztapiamy masło, dodajemy rozdrobniony szpinak i posiekany czosnek – przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Wlewamy roztrzepane żółtka i przesianą mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Całość wylewamy na blachę (30 × 20) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 20 minut w 170 st. C, a następnie wykładamy na zwilżoną lnianą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy w roladę – odstawiamy do wystudzenia. Serek biały mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku, a następnie smarujemy wystudzoną, rozwiniętą roladę. Ponownie ciasno zwijamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

O nasz magazyn pytaj we współpracujących z nami aptekach: http://modanazdrowie.pl/apteki-partnerskie/

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz