jagody

Jagody? Jedz je na zdrowie – sprawdź, dlaczego warto!

Tegoroczne lato było i wciąż jest bogate w naturalne płody – owoce i warzywa. Wiele z nas odwiedzało lasy i robiło jagodowe zapasy, by jesienią i zimą móc sięgnąć do zamrażalnika po ulubione owoce. Dlaczego warto korzystać z tych bezcennych darów lasu? Oto porada:

 

Dlaczego warto jeść jagody?

 

  • W jagodach (i innych owocach lasu) znajdziemy w nich duże ilości witaminy C, kwercytyny i katechiny oraz taniny. Dlaczego to dobra wiadomość? Ponieważ substancje te niezwykle skutecznie niszczą wolne rodniki, obniżają ryzyko stresu oksydacyjnego i wykazują się silnym działaniem przeciwzapalnym. Ma to istotne znaczenie w profilaktyce nowotworowej, ponieważ neutralizują mutagenne reaktywne formy tlenu, przyspieszają rozkład toksyn, zmniejszają peroksydacje (utlenianie) lipidów i hamują podział komórek nowotworowych.
  • Polifenole obecne w jagodach skutecznie wzmacniają odporność organizmu, pełnią funkcję wspomagającą w trakcie antybiotykoterapii.
  • Składniki zawarte w jagodach wpływają na obniżenie poziomu niekorzystnej dla zdrowia frakcji LDL, przez co poprawiał się profil lipidowy, co ma duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

 

Więcej informacji dotyczących korzyści płynących ze spożywania owoców lasu znajdziecie w miesięczniku „Moda na Zdrowie” – zachęcamy do regularnej lektury. Istnieje możliwość prenumeraty: http://modanazdrowie.pl/prenumerata/.

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz