Szukasz pomysłu na obiad? Podpowiadamy, jak ugotować soczewicę

Regularna obecność soczewicy w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Jak ją gotować? Oto nasza porada:

JAK GOTOWAĆ SOCZEWICĘ?

  1. Soczewica stanowi wyjątek wśród roślin strączkowych – nie trzeba jej namaczać przed gotowaniem. Fachowcy jednak zalecają namoczenie zielonej i brązowej odmiany przez ok. 30 minut przed termiczną obróbką.
  2. Porcję wysyp na gęste sito i wypłucz, przelewając bieżącą wodą.
  3. Zalej ją płynem (wodą lub bulionem) w proporcji dwie-trzecie płynu na jedną część soczewicy. Gdy podczas gotowania część płynu wyparuje, pamiętaj, by uzupełnić brak.
  4. Uważaj – soczewica dwu-trzykrotnie powiększy swoją objętość!
  5. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj do miękkości. Soczewicę o białych ziarenkach gotuje się od 20 do nawet 50 minut. Czerwonym nasionom wystarczy 5-15 minut.
  6. Sól dodaj po ugotowaniu. Soczewica posolona wcześniej może stać się twardawa.

 

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz