wątroba

Jak i co jeść, by wątroba nie bolała? Oto porada nie tylko na Święta!

Święta to ciężki (dosłownie) i trudny czas dla wątroby – nadmiar jedzenia, czasem spora ilość alkoholu. Kilkudniowa rozpusta przy stole ma swoje konsekwencje: uczucie ciężkości, zmęczenie, nudności. Oto porada:

Jak i co jeść, by wątroba nie bolała?

  • Regularnie spożywaj 4-6 niewielkich objętościowo posiłków co 3-4 godziny.
  • Jedz powoli i spokojnie.
  • Spożywaj świeże produkty z jak najmniejszą ilością konserwantów.
  • Ogranicz spożywanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, węglowodanów prostych, na przykład słodyczy oraz produktów wzdymających.
  • Pamiętaj o przyjmowaniu w pokarmach odpowiedniej ilości białka.
  • Wyklucz z diety alkohol, mocną kawę i herbatę.
  • Pij ok. 2 litry płynów dziennie.
  • Wystrzegaj się produktów smażonych – zastąp je grillowanymi.
  • Warzywa powinny być gotowane – rozdrobnione lub przetarte.
  • Owoce spożywaj w postaci soków lub przecierów bez skórek i pestek.
  • Potrawy jedz od razu po przyrządzeniu.
Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz