
Kruche ciasteczka z orzechami – przygotuj je na Boże Narodzenie!
Pierniczki, ciasteczka maszynkowe, kruche… W Święta nasze stoły uginają się wręcz od słodkości. Dziś proponujemy Wam przepis na kruche ciasteczka z orzechami – są pyszne i proste w przygotowaniu!
Jak upiec kruche ciasteczka z orzechami?
Składniki: 200 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, żółtko, sól, do dekoracji: jajko, orzechy, migdały lub pestki dyni.
Przygotowanie: mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtko i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy foremkami ciasteczka. Przed upieczeniem smarujemy je rozmąconym jajkiem i dekorujemy orzechami, migdałami, pestkami dyni. Pieczemy 10–12 minut w temperaturze 200 st. C.
Życzymy smacznego! Niech dzisiejszy, ostatni przedświąteczny dzień będzie pełen spokoju i radości.
Nikt jeszcze nie dodał komentarza