kuchenne porządki

Kuchenne porządki – rób je z głową!

Kuchenne porządki? Wiosna to dobry czas, by je przeprowadzić! I wcale nie mamy tu na myśli ścierania kurzu czy polerowania płytek… Jak udoskonalić codzienną dietę? Oto porada:

Jak uzdrowić swoją kuchnię?

  1. Zamień fast food na flow food. Używaj bogatych antyoksydanty ziół świeżych i suszonych (lubczyk, papryka, pieprz, kurkuma, kumin, imbir, cząber, majeranek, oregano, bazylia, czarnuszka, kminek, tymianek, kolendra, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki) oraz twórz własne naturalne mieszanki przyprawowe, stosuj sól nierafinowaną, np. kłodawską, i gotuj domowe buliony. Używaj warzyw sezonowych, kiszonych i mrożonych.
  2. Wyeliminuj konserwanty. Zamiast kupować szynkę w sklepach, samodzielnie piecz mięso lub przygotowuj wędliny domowe w szybkowarze z użyciem suszonych naturalnych ziół.
  3. Omijaj produkty light, fit – wysokoprzetworzone. Są często nafaszerowane zagęstnikami i zamiennikami tłuszczu, przyzwyczajają żołądek do większych porcji, często mają bardzo dużo węglowodanów, wypełniaczy i cukru oraz uczą złego nawyku podjadania między posiłkami. Zamiast tego wybieraj jako przekąski nieprzetworzone orzechy, pestki dyni, słonecznika oraz surowe warzywa i świeże owoce.
Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz