co można jeść w Wielki Piątek

Miłość od pierwszego wejrzenia do… sałatki! Oto uniwersalny przepis!

Sałatki to niezwykle popularne w naszym kraju dania zimne podawane jako przystawki lub dodatek do potraw. Nadają się na wszystkie okazje. Różnią się od siebie składnikami, ale sposób przygotowania poszczególnych rodzajów sałatek jest bardzo podobny. Oto porada:

uniwersalny przepis na sałatkę

Jaki jest uniwersalny przepis na sałatkę?

 

  • Warzywa trzeba umyć, ugotować w skórce i ostudzone obrać i rozdrobnić.
  • Składniki powinny być jednakowo rozdrobnione: warzywa gotowane kroi się w kostkę lub niewielkie słupki; warzywa surowe w drobną kostkę, talarki, słupki lub trze się na tarce; najdrobniej sieka się zieleninę.
  • Łączyć można różne warzywa: świeże, kwaszone, konserwowane, marynowane dla zaostrzenia smaku.
  • Poza warzywami w skład sałatek mogą wchodzić gotowane lub pieczone mięsa, ryby, jaja gotowane na twardo, sery, ryż, ziemniaki, makaron, wędliny. Dodatki kroi się w podobny kształt do składników zasadniczych.
  • Przyprawy smakowe to zioła (najczęściej majeranek, kolendra, kminek, bazylia, mięta), sok z cytryny, pieprz, papryka, sól, musztarda, odrobina cukru.
  • Cennym dodatkiem do sałatek jest zielenina: koper, pietruszka, jarmuż, szczypiorek, rzeżucha, zioła takie jak bazylia, mięta, tymianek, kolendra.

 

Sałatki należą do potraw szybko wysychających, nie powinno się ich przechowywać dłużej niż do następnego dnia po przyrządzeniu. Więcej ciekawostek dotyczących sałatki znajdziesz w czerwcowym numerze “Mody na Zdrowie” – www.modanazdrowie.pl

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz