
Nie masz pomysłu na sobotni obiad?
Zrób łososia z tajską salsą!
Składniki
2 filety z łososia ze skórą (każdy ok. 150 g)
2–3 dojrzałe śliwki pokrojone w cienkie paski
1/3 zielonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
kawałek czerwonej papryczki chili, bardzo drobno posiekanej
garść świeżej kolendry
sól i świeżo mielony pieprz
1–2 łyżki oliwy do usmażenia ryby
Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy rybę skórą do dołu, delikatnie dociskając ją do powierzchni patelni – dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę. Smażymy na średnim ogniu 4–5 minut, następnie odwracamy łososia na drugą stronę i smażymy kolejne 1–2 minuty. Ściągamy z patelni.
W małej misce mieszamy wszystkie składniki dressingu. Łososia układamy na talerzu, posypujemy pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i chili, obkładamy plasterkami śliwek i świeżą kolendrą. Polewamy dressingiem.
Więcej inspiracji na pyszne dania w najnowszym numerze „Mody na Zdrowie”.
Szukaj naszego miesięcznika we współpracujących z nami aptekach: http://modanazdrowie.pl/apteki-partnerskie/.
Nikt jeszcze nie dodał komentarza