Nie masz pomysłu na sobotni obiad?

Zrób łososia z tajską salsą!

Składniki
2 filety z łososia ze skórą (każdy ok. 150 g)

2–3 dojrzałe śliwki pokrojone w cienkie paski

1/3 zielonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę

kawałek czerwonej papryczki chili, bardzo drobno posiekanej

garść świeżej kolendry

sól i świeżo mielony pieprz

1–2 łyżki oliwy do usmażenia ryby

Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy rybę skórą do dołu, delikatnie dociskając ją do powierzchni patelni – dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę. Smażymy na średnim ogniu 4–5 minut, następnie odwracamy łososia na drugą stronę i smażymy kolejne 1–2 minuty. Ściągamy z patelni.

W małej misce mieszamy wszystkie składniki dressingu. Łososia układamy na talerzu, posypujemy pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i chili, obkładamy plasterkami śliwek i świeżą kolendrą. Polewamy dressingiem.

Więcej inspiracji na pyszne dania w najnowszym numerze „Mody na Zdrowie”.

Szukaj naszego miesięcznika we współpracujących z nami aptekach: http://modanazdrowie.pl/apteki-partnerskie/.

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz