Porady dieta – ryby przepisem na zdrowie

Porady dieta pokazują rolę ryb dla naszego organizmu. Dietetycy mówią jednym głosem – ryby powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka. Regularne spożywanie ryb 2-3 raz w tygodniu, nie tylko będzie dobrze wpływało na Twoje samopoczucie, ale także zwiększy odporność organizmu i zapobiegnie przed wieloma chorobami. O tym, dlaczego jedzenie ryb jest tak istotne w życiu człowieka, traktuje niniejszy artykuł.

Porady dieta – ryby szkodzą czy pomagają?

W dyskursie gastronomicznym funkcjonuje dylemat: Ryby szkodzą czy pomagają? Dietetycy, lekarze, szefowie kuchni odpowiadają: RYBY DOBRZE WPŁYWAJĄ NA ZDROWIE. Stanowią bogate źródło białka i kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Niestety, w części sklepów znajduje się ryby zawierające sporo rtęci, mającej negatywny wpływ na zdrowie każdego. Jak temu zapobiec? Zrezygnować z części gatunków ryb, jakie są oferowane w sklepach
i supermarketach, a skupić się na tym co sprawdzone.

Jakie gatunki ryb można spożywać bez obaw o zdrowie?

Ryby zazwyczaj dzieli się na morskie i słodkowodne. Inny podział wskazuje na ryby chude, średnio tłuste oraz tłuste ( podział oczywiście jest zależy od ilości tłuszczy, jaki jest zawarty
w danym produkcie). Najwięcej szkodliwych substancji znajduje się w takich rybach dużych jak rekiny, czy makrele. Odradza się spożywania takich ryb przede wszystkim dzieciom
i przyszłym mamom. Co zatem można spożywać bez obaw o późniejsze konsekwencje zdrowotne? Odpowiadamy! Tuńczyka, łososia, suma, dorsza. Pozbawione są one szkodliwych substancji, a co więcej, zapewniają organizmowi wszystkie niezbędne witaminy
i makroelementy.

Porady dieta – składniki odżywcze ryb

Wszystkie gatunki ryb zawierają dużą ilość białka i kwasów OMEGA-3 oraz OMEGA-6. Dodatkowo, duże ryby są posiadaczami pokładów tranu, który wykorzystywany jest jako suplement diety, mający wspomagać zwiększanie odporności organizmu. Każda ryba oferuje diecie człowieka różnorodność niezbędnych makroelementów. Dorsz zapewnia człowiekowi jód, selen, magnez i witaminę B12. Sola ma dużą ilość witaminy D3, tuńczyk dostarcza witamin PP, a sandacz gwarantuje dostarczenie witamin z grupy A. Spożywajmy wymienione gatunki ryb, a będziemy cieszyć się zdrowiem!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz