
Poznaj zasady kuchni śródziemnomorskiej!
Wczoraj proponowaliśmy Wam danie z kręgu kuchni śródziemnomorskiej. Pomidory faszerowane cieszyły się Waszym zainteresowaniem. Zastanawiacie się, jak na co dzień przystosować kuchnię polską do zasad diety śródziemnomorskiej? Oto porada:
Jakie są zasady kuchni śródziemnomorskiej?
- Zwiększ spożycie ryb i owoców morza – przynajmniej 2–3 razy w tygodniu, w postaci past do pieczywa, dodatków do sałatek, zapiekanek, pulpecików czy zup, w postaci pieczonej, gotowanej.
- Zastąp oleje rafinowane oraz margaryny utwardzone na oryginalną oliwę z oliwek extra virgin tłoczoną na zimno – jako dodatek do sałatek, dressingów, warzyw gotowanych, surówek lub do szybkiego obsmażania i pieczenia. Temperatura dymienia oliwy wynosi 210 st. C, dlatego nadaje się ona do smażenia na wolnym ogniu na średnio rozgrzanej patelni.
- Warzywa powinny stanowić bazę każdego posiłku, dzienna ilość to minimum 700 g – w postaci zup, potrawek, surówek, sałatek, mogą to być również warzywa na parze, grillowane lub świeżo wyciskane soki.
- Owoce jedz dwa razy dziennie w ilości ok. 300 g jako drugie śniadanie lub podwieczorek, jako dodatek do jogurtu lub z orzechami, nasionami. Najcenniejsze są owoce o intensywnej barwie, zawierające antyoksydacyjne flawonoidy – czerwone winogrona, granaty, borówki, jagody, maliny czy aronia.
- Zamień dwa posiłki mięsne w tygodniu na potrawy z nasion roślin strączkowych – możesz zrobić kotlety z soczewicy, fasoli, ciecierzycy, pasty typu hummus, jako dodatek do sałatek czy gulaszu warzywnego i zup.
Nikt jeszcze nie dodał komentarza