
Jak wyczyścić elektryczną płytę grzewczą?
W kuchni, jak w żadnym innym domowym pomieszczeniu, powinna panować nienaganna czystość. Jednym z urządzeń, które wymaga szczególnej dbałości o czystość, jest płyta grzewcza, którą użytkuje się codziennie, a która w największym stopniu narażona jest na zabrudzenia. Nie wiesz, jak przywrócić jej czystość i dawny blask? Myślisz, że to nie możliwe? Mylisz się! Mamy dla Ciebie poradę, jak pozbyć się uporczywych plam i uporczywych resztek jedzenia. Uwaga – można to zrobić bez szorowania i zarysowań! Zanim przystąpisz do pracy, upewnij się, że płyta jest wyłączona i chłodna. Dopiero wtedy możesz zacząć czyszczenie.
Czyszczenie płyty elektrycznej
Niestety, czasami zwykły środek czyszczący to za mało. Warto wtedy sięgnąć po nóż, ale uwaga! – z gładkim ostrzem. Należy być bardzo, bardzo ostrożnym, by nie porysować płyty i nie pokaleczyć sobie rąk. Wcześniej należy polać powierzchnię kuchenki kilkoma kroplami zwykłego, używanego na co dzień płynu do mycia, a nóż należy trzymać płasko do szkła.
Do czyszczenia płyty użyj… ręcznika
Powierzchnię kuchenki należy przetrzeć odrobiną octu z cukrem. Następnie rozsypać dużą ilość sody oczyszczonej na całej powierzchni i na wierzch położyć ręcznik namoczony w gorącej wodzie. Pozostaw kuchenkę „z okładem” na piętnaście minut, a następnie przetrzyj ją wilgotną gąbką.
Twoją kuchenkę wyczyści soda
Rozsyp sodę na powierzchni płyty i spryskaj odrobiną octu. Pozostaw na piętnaście minut, a na koniec przetrzyj kuchenkę mokrą szmatką.
Na płytę elektryczną najlepsze… mydło
Zmieszaj odrobinę mydła z wodą i posyp kuchenkę niewielką ilością sody oczyszczonej. Taka mieszanka nie pozwoli resztkom jedzenia pozostać długo na płycie. Z łatwością pozbędziesz się ich raz na zawsze!
Pomóż sobie silikonową szpatułką
Jeśli chodzi o pozbywanie się trudnych i przypalonych plam, silikonowa ściereczka lub szpatułka doskonale sprawdzą się do zdrapywania. Skuteczność gwarantowana! W dodatku będziesz mieć pewność, że nie porysujesz płyty.
Nikt jeszcze nie dodał komentarza